Du är här

Testkit

Allergenius®Human Allergiprofiltest -Vilka hundallergener tål du inte?

Är du allergisk mot hundar och vill veta vilket eller vilka av hundens sex vanligaste allergener du är sensibiliserad mot? Det kan du nu göra genom ett enkelt blodprov.

Om du är sensibiliserad (och därmed redan har, eller löper risk att utveckla allergiska symtom) mot ett allergen har du IgE- antikroppar som känner igen just det allergenet. Med allergiprofiltestet kan du få svar på mot vilka av de sex vanligaste hundallergen du har större eller mindre mängd av dessa antikroppar.

Precis som hundar utsöndrar olika allergen i varierande mängd, reagerar också allergiker olika starkt på dessa allergen. Vissa tål man bättre. Kanske är det så att du träffat på en hund som du kunnat umgås med, trots att du är allergiker?  Det kan vara så att den hunden då har en allergenprofil som är omvänd din allergiprofil. Det vill säga, det du reagerar emot finns bara i liten mängd hos just den hunden och vice versa.

Allergiprofiltestet visar just din profil av IgE-antikroppar mot hundens sex vanligaste allergen: Can f 1, Can f 2, Can f 3, Can f 4, Hanhundsurin (som innehåller Can f 5), samt Can f 6.

Vad kan jag använda resultatet till?

 • Tack vare testet får du bättre möjligheter att undvika hundar som har höga nivåer av de allergen testet visar att du har IgE antikroppar mot. Vill du få reda på en hunds eller några valpars individuella allergenprofiler kan du använda Allergenius®Dog Allergentest.
 • Visar allergiprofiltestet på höga nivåer av IgE-antikroppar mot Can f 2 är det en signal om att du bör undvika saliv ifrån hundar.
 • Har du höga nivåer av IgE-antikroppar mot de allergen som finns i hanhundsurin bör du undvika umgänge med hanhundar (speciellt ej kastrerade sådana).
 • Är du Can f 6 eller Can f 3 allergiker innebär det risk för att du reagerar även mot andra pälsdjur (genom korsreaktioner).

I korthet går det till så här:

 • Du tar ditt blodprov från ett finger med hjälp av teskitet och enligt bifogad instruktion. 
 • Efter provtagningen skickar du in provet till oss i det bifogade svarskuvertet för analys i vårt laboratorium. 
 • När analyserna är klara får du svaret till den e-mailadress du angivit på det bifogade svarskortet. (Se även länk till exempel  på provsvar längre ner).
 • Om du tror att du fått upp för liten mängd blod kan vi skicka flera lancetter så att du får fylla på bloduppsamlaren ytterligare. Hör i så fall av dig till oss på info@medi-tec.se och förvara blodprovet förslutet i kylskåp under väntetiden.
Svarstid:
Vi genomför analyserna i stora analysomgångar då samtliga prover som kommit in analyseras vid ett och samma tillfälle. Själva analyserna tar ca 1 vecka och sker normalt med 2-3 veckors intervall. Svarstiden varierar med andra ord mellan 1 och 3-4veckor ifrån det att provet kommit fram till oss (det tar därutöver upp till ca 1 vecka från det att du postat provet tills det kommer fram till oss). När proverna kommer fram till laboratoriet fryses de ned  i oöppnade svarskuvert i väntan på analystillfället. Nästa analysomgång för samtliga nya inkomna prover är planerad till v.09 med svar i början av v.10
 
Om man har känt av allergin mot hund någon gång de senaste månaderna visar testet normalt sett det tydligaste utslaget. Om det var länge sedan man reagerade mot hundar kan IgE-nivåerna succesivt ha minskat (i vissa fall till så låga att de ej går att detektera). Hur mycket, är individuellt och beror på hur känslig man är. Generellt går IgE-nivåerna upp snabbt vid exponering och högsta nivån nås ca 3 dagar efter man känt av hundallergin. När exponeringen upphör går IgE-nivåerna sakta ner under veckor-månader men de försvinner vanligtvis ej helt. (läs mer under vanliga frågor).

Om man har endast mycket lindrig allergi och vill ”provocera fram” en reaktion / IgE-respons, finns möjligheten att ta lite hundsaliv i händerna som man sedan ”sniffar” i när saliven torkat. Ett annat sätt är att ”sniffa djupt” i hundens päls, speciellt på icke kastrerade könsmogna hanhundar där det finns allergen i urinen (Can f 5) som hamnar i pälsen vid varje rastning och blir luftburna när de torkar. Man bör dock göra detta med försiktighet och för säkerhet skull ha allergimedicin i beredskap.

Allergimedicin är endast symptomlindrande och påverkar inte de IgE-antikroppar som mäts i vårt test. Det går därför utmärkt att ta allergimedicin när man genomför provtagningen.

Får man endast reaktion vid hudkontakt och inte känner av något alls i ögon/luftvägar, kan det vara en s.k T-cells medierad reaktion.  En sådan reaktion visar vanligen symptom först efter mer än 6 timmar. T-cells medierade reaktioner visar ingen detektion i det här IgE-testet då den är av en annan typ. Vid T-cells mediterande reaktioner har man dock ökad risk att så småning om även utvekla IgE-antikroppar och därmed få symptom i ögon/luftvägar.  Läs mer här.

Köp idag – utleverans med Postnord varubrev inom 1 vecka. Vi tillämpar fri frakt.

Exempel på provsvar

Kundutlåtanden

Provtagningsinstruktion

Video provtagning

Etikett för svarspost utland

Läs mer
1 475 kr
Produkt: 

Hur allergivänlig är din hund? Allergentestet ger dig svar.

Du kanske drömmer om en vovve trots att du är allergisk eller har allergi i familjen? Här är testet som kan hjälpa dig på vägen. Allergenius® Dog är det första individuella allergentestet i världen som mäter vilka allergener som hunden utsöndrar och i vilken mängd.

Allergener är ett samlingsnamn för de ämnen som utlöser en allergisk reaktion hos den som lider av pälsdjursallergi. Testet utför du själv. Det är enkelt och utan obehag för hunden.

Paketet innehåller:

 • Pälsborstar
 • Provtagningsmall
 • Tydlig instruktion 
 • Svarskuvert för att returnera proverna

Köp idag – utleverans med Postnord varubrev inom 1 vecka. Vi tillämpar fri frakt. För att inte hamna i tidsnöd  på grund av postgången, är det bra att beställa hem testkit så tidigt som möjligt.

Erbjudande om "extra på köpet" (gäller vid en och samma leveransadress):
Köp 3–4 st och få 1st på köpet
Köp 5–6st och få upp till 2 st på köpet
Köp 7–10 st och få upp till 3 st på köpet 

Vill du nyttja detta erbjudande gör du ditt köp i webbshopen och kommunicerar samtidigt dina önskemål om ”extra antal på köpet”, per e-mail till oss på info@medi-tec.se så ser vi till att de kommer med i försändelsen. 

Så gör du:
Du kommer att ta två borstprov i pälsen som du registrerar på MINA SIDOR och som du därefter skickar in till oss i ett bifogat svarskuvert. Det tar  normalt upp till ca 1 veckas postgång tills provet kommer fram till laboratoiriet. Vill du påskynda leveransen av provet går det bra att skicka det med expressbrev, eller lämna provet hos oss på Lidingö (enligt separat överenskomelse). När du skapat ett konto och loggat in på "MINA SIDOR" står  det beskrivet hur man går tillväga för att skicka prover med expressbrev. När testsvaret är klart meddelas du via e-post att svaret finns tillgängligt på MINA SIDOR. 

Vi rekommenderar att du läser provsvaren på en stationär dator. Om du vill läsa dem på mobiltelefon måste telefonen hållas i liggande läge hela tiden, inklusive vid inloggningen, eftersom det på vissa telefonmodeller annars kan bli så att testsvaren inte syns.

Svarstid:
Vi genomför analyserna i stora omgångar då samtliga prover som kommit in analyseras vid ett och samma tillfälle. Själva analyserna tar ca 5 dagar och sker normalt med 2 veckors intervall. Svarstiden från det att provet kommit fram till oss varierar med andra ord mellan ca 1-3 veckor (till detta får man lägga tiden för postgången). När proverna kommer fram till laboratoriet fryses de ned  i oöppnade svarskuvert i väntan på analystillfället (vi har därför begränsade möjligheter att ge underhandsbesked). Nästa analysomgång för samtliga nya inkomna prover är planerad till v.09 med svar på lördag samma vecka.

Test av valpkull:
Valpen behöver ha en tillräcklig provtagningsyta för att provtagningsmallen skall fungera bra. Detta inträffar vid ca 3 veckors ålder och varierar med storlek på hundrasen. Här får man känna sig för.

Våra studier har visat att inverkan ifrån mammans saliv på provet (när hon slickar valpen), är mycket liten eller ingen alls. Saliven hamnar ytligt i pälsen och salivens allergener släpper ifrån pälsen när saliven torkar. Proverna tas nere vid hudytan där allergenerna ifrån mammans saliv normalt inte återfinns.

Din hunds allergenprofil via webben:
Via MINA SIDOR får du tillgång till testresultatet och din hunds unika allergenprofil. Där kan du också jämföra ditt resultat med snittprofilen hos samtliga hundar i vårt register.

Bra att veta:
Av de sex viktigaste allergenerna som finns hos hundar testar vi idag de fyra allergener som utsöndras via huden och finns i pälsen (som därifrån blir luftburna och orsakar allergisk reaktion när hundallergiker andas in dem): Can f 1, det mest kända allergenet.,samt Can f 3,  Can f 4 och Can f 6.

Testet omfattar ej allergenet Can f 5. Det finns endast i urinen hos ej kastrerade hanhundar. Är du allergiker och reagerar på sådana hanhundar, bör du undvika dessa.
Testet omfattar ej allergenet Can f 2. Det finns endast i saliven hos hundar och kan undvikas genom att ej låta sig bli slickad av hundar.
Saliven innehåller även Can f 1,3,4 och 6, varför man som allergiker alltid bör undvika hundens saliv.

Exempel på provsvar

Kundutlåtanden

Provtagningsinstruktioner

Uppfödare som allergentestat valpar

Enkät för forskning

Mina sidor

Etikett för svarspost utland

Läs mer
395 kr
Produkt: 

Det här kanske också är intressant för dig:

Allergenius® Derma Treat&Care – Mot irriterad hud

Allergenius® Derma Treat&Care är en vårdande gel mot hudirritation och eksem. Speciellt lämplig att användas i hudveck, samt mellan tår och trampdynor där smuts och bakterier lätt samlas.

Allergenius®Human Allergiprofiltest -Vilka hundallergener tål du inte?

Är du allergisk mot hundar och vill veta vilket eller vilka av hundens sex vanligaste allergener du är

Allergenius® Dog Specialschampo

Allergenius® Dog hundschampo minskar mängden allergen hos hundar. Specialschampot fångar in och tvättar effektivt bort allergen på ett mycket milt sätt.

Allergenius® Konsumentbroschyr

Vill du läsa mer om hur våra produkter, hur de fungerar och även sprida informationen vidare?

Allergenius® presentförpackning

Ge bort våra produkter till en vän. Beställ en presentförpackning när du handlar – utan extra kostnad.
 

Allergenius® Dog Specialbalsam-mousse

Unikt svensktillverkat specialbalsam. Innehåller ingredienser som kapslar in allergener, vårdar och återfuktar huden, minskar hudirritation samt stärker hudbarriären.

Allergenius® Cat Specialschampo

Allergenius® Cat Specialschampo minskar mängden allergen hos katter. Specialschampot fångar in och tvättar effektivt bort allergen på ett mycket milt sätt.

Allergenius® Dog Koppelreflex

Vi har fått många önskemål om att tillhandahålla vår koppelreflex separat. Koppelreflexen är en symbol som visar att du tar a

Allergenius® Dog Specialbalsam-Spray

Unikt svensktillverkat specialbalsam. Innehåller ingredienser som kapslar in allergener, vårdar och återfuktar huden, minskar hudirritation samt stärker hudbarriären.

Sidor