Vanliga frågor

 

ALLERGIVÄNLIG HUND

Var finns det allergen hos hundar?

Allergen är proteiner som ingår i samtliga hundars fysiologi och som finns i saliv, hud (och i urin hos endast icke kastrerade hanhundar).

Hud: Allergen ”läcker ut” via mjäll-och hudfjäll. Det är dessa som blir luftburna och som allergiker reagerar mot när de kommer in i kroppen via luftvägarna.

Saliv: Enda sättet att undvika dessa allergen är att undvika bli slickad av hundar. Läs tex Tilde Höök´s blogginlägg på vår hemsida (Allergenius.se). Hon är pälsdjursallergiker och uppfostrar sina hundar att inte slicka. Tänk även på att valpar i hög utsträckning blir slickade av tiken under de första levnadsveckorna och kan därför just då ha mycket av tikens saliv på pälsytan.

Urin: Har endast ett allergen (Can f 5 som är ett prostataprotein) och finns i urin endast hos ej kastrerade hanhundar.

Tvätt av hunden minskar spridningen av samtliga allergen som kommer ifrån huden, eller fastnar i pälsen när hunden slickar sig, respektive om hunden skvätter urin på sig.  

Kan jag skaffa en allergivänlig hund?

Forskningen har konstaterat att allergivänliga hundraser är en myt. Hur allergiframkallande en hund är skiljer sig istället mycket mer mellan olika hundindivider. (Läs mer i artikeln: Allergivänliga hundraser – en myt?)  

Det finns dock andra sätt att göra din hund mer allergivänlig. Allergenius® Dog Specialschampo är framtaget för att minska mängden allergen på hunden samtidigt som det lugnar huden och minskar mjällbildningen. Fler tips på hur du kan göra din hund mer allergivänlig hittar du här.  

Finns det hundar som inte har t.ex Can f 2 och Can f 4? 

Det finns inga hundar som helt saknar Can f 1 - Can f 4 samt Can f 6. Det är endast Can f 5 som saknas, förutom hos ej kastrerade hanhundar. Dessa allergen är proteiner som är en del av hundarnas fysiologi.

Finns det någon speciell ras som brukar vara låg på t.ex Can f 2 och Can f 4 eller är det helt olika från hund till hund?

All tillgänglig forskning visar att hundens allergenprofil är helt individuell och beror inte på hundras.

Är valpar mera allergiframkallande än vuxna hundar?

Under de första levnadsveckorna slickar mamman valparna regelbundet. Eftersom det finns allergen i saliven, kan valparna under den tiden därför ha mera allergen på pälsytan än annars. Personer som är allergiska mot Can f 2 (som endast finns i saliven) kan därför speciellt känna av små valpar. Utöver detta har vi inte sett något mönster att valpar generellt har mer eller mindre allergen i pälsen/huden än vuxna hundar, utan förekomsten av allergen är mycket individuell hos både valparna och de vuxna hundar vi testat.

ALLERGIPROFILTEST

Kan allergiprofilen ändras över tiden?

Den totala IgE nivån hos en allergisk person kan ändras över tiden beroende på hur utsatt man är för de allergen man reagerar mot. Men det inbördes förhållandet - profilen (dvs vilka allergen du reagerar mera eller mindre mot), kommer enligt våra kunskaper att vara relativt konstant över tiden om man är vuxen.

Är man i barnaåren kan det finnas en risk att profilen förändras eftersom kroppen och immunförsvaret då fortfarande utvecklas. Dock är det enligt våra kunskaper sannolikt att det/de allergen som testet visar mest utslag på kommer att fortsätta göra så. Däremot kan möjligtvis något eller några av de allergen som visar låga eller ej detekterbara nivåer öka något.

Kan frånvaro av IgE utslag bero på liten exponeringen av hund, och i så fall vilket tidsspann pratar vi om?

Den KAN påverka, men vi kan inte förutse till vilken grad. Det finns sannolikt även individuella skillnader, både immunologiska och hur mycket ”bakgrundsexponering” man utsätts för. Uppskattningsvis tar det veckor-månader utan exponering för att IgE nivåerna skall minska, men detta är en osäker och individuell faktor. Generellt går IgE nivåerna upp snabbt vid exponering och sakta ner när exponeringen upphör, dock försvinner de ej helt.

ALLERGENTEST FÖR HUND

Varför ska jag allergentesta min hund?

Genom att testa din hund med Allergenius® Dog Allergentest hjälper du forskningen att snabbare hitta svaren på vad det är som gör hundar allergiframkallande. Med hjälp av kunskapen du bidrar med kan vi utveckla produkter som bidrar till att allergiker och pälsdjur kan leva sida vid sida. Ett allergentest ger alltså både kunskap till forskningen samtidigt som du får lära dig mer om din egen hund och dess allergivänlighet. 

När du gör testet får du också svara på en enkät vi utformat i samråd med Svenska Kennelklubben och ett antal ledande veterinärer. Med hjälp av enkäten och testresultaten kan vi forska vidare på om/hur typ av päls, torr hud eller mjäll, ålder, kost och kosttillskott är andra faktorer som kan påverka allergivänligheten hos hundar.

Påverkar hundens ålder och livscykel testresultatet?

Hundens allergenprofil kan ändras över tid eftersom den påverkas av både genetiska faktorer och skötsel/hälsa. Om hunden exempelvis drabbas av en hudåkomma ökar sannolikt utsöndringen av allergen i huden. Men väljer man en hund som i tidig ålder har låg förekomst av allergen, och sköter den väl, så ökar sannolikheten att den låga allergennivån bibehålls.

Ett av syftena med testet är att forska och skapa mer kunskap om hur olika faktorer så som kost, medicinering, dräktighet och kön påverkar hunden och dess allergenutsöndring. Du kan läsa mer under "Så blir hunden mer allergivänlig". 

Kan jag även testa valpar? Hur tidigt kan jag i så fall testa valparna?

Du kan testa valparna redan ifrån ca 3-4 veckors ålder. Våra studier har visat att inverkan ifrån mammans saliv på provet (när hon slickar valpen), är mycket liten eller ingen alls. Saliven hamnar ytligt i pälsen och salivens allergener släpper ifrån pälsen när saliven torkar. Proverna tas nere vid hudytan där allergenerna ifrån mammans saliv normalt inte återfinns. För att inte hamna i tidsnöd  på grund av postgången, är det bra att beställa hem testkit så tidigt som möjligt.

HUDVÅRD

Hur fungerar Allergenius® Specialschampo?

Vårt Specialschampo är framtaget för att ta bort hundens allergen som finns i mjäll och hudflagor i hud och päls på hunden. Dessa allergen är olika proteiner, och de finns hos alla hundar i olika utsträckning. Enkelt förklarat så har schampot två mekanismer: 

1. Specialschampot fångar in och tvättar effektivt bort allergen. Avlägsnar även andra hudirriterande ämnen som finns i hudens ytskikt, på ett mycket milt sätt och utan att irritera huden. 

2. Det innehåller ett stort antal olika hudvårdande ingredienser som bidrar till att återfukta och konditionera huden, motverka svamp och hudirritation, samt att stärka hudbarriären. Därmed kan man fördröja att allergenerna kommer tillbaka.

Detta gör att förekomsten av allergen minskar både hos hunden och i den miljö där hunden vistas.

Vi har valt att göra specialschampot helt oparfymerat då parfym kan påverka både allergiska personer och irritera hundens hud. 

Hur ofta bör jag använda Specialschampot på min hund?

Hur ofta man behöver tvätta hunden för att få ett bra resultat beror till stor del på i vilken kondition hundens hud är samt på hur allergisk människan är. Omedelbart efter varje tvätt börjar Allergener ifrån hundens hud gradvis komma tillbaka. Hur snabbt det sker är mycket individuellt, men mängden allergen i pälsen och i hudens ytskikt är vanligtvis stor igen redan efter ca en vecka.

För att hålla nere den genomsnittliga mängden av allergen och samtidigt vara praktisk rekommenderar vi tvätt en gång per 1-2 veckor. Eftersom specialschampot är mycket milt och hudvårdande kan man använda det i princip hur ofta man vill. Vi har följt vårdhundar som tvättas inför varje patientbesök vilket sker flera gånger i veckan och som har en testat utmärkt hud och päls.

Hur tvättar jag lämpligast hunden med Specialschampot?

1. Skölj eller duscha bort så mycket smuts och partiklar som möjligt på hunden med rent vatten.

2. Ta sedan schampo direkt i händerna och massera in det i pälsen och huden. Alternativt kan du blanda schampo och vatten i en skål eller blandningsflaska (t.ex. en sportdrycksflaska) som används för att sprida ut blandningen över pälsen och som sedan masseras in. Detta bör i så fall förberedas innan du börjar tvätta hunden. Hur mycket schampo som behövs beror på hur smutsig hunden är samt vilken typ av påls. Ett bra riktmärke är att det inmasserade schampot skall löddra på samma sätt som när man tvättar sitt egna hår.

3. Massera in schampot eller schampoblandningen i pälsen och huden ordentligt. Du kan göra detta med händerna och/eller använda en mjuk svamp och ”svampa ut” blandningen. Dra i så fall svampen fram och tillbaka över pälsen så att schampoblandningen kommer in ordentligt till huden. Genomför detta på hela hunden, både på ovan- och undersidan.

4. Skölj därefter hunden med vatten. Schampot är mycket milt, oparfymerat och innehåller ett antal hudvårdande ämnen som gärna får stanna kvar i huden och pälsen efter tvätt. Du behöver därför inte vara så noggrann när du sköljer ur pälsen utan "lite rester" av schampot kan med fördel lämnas kvar.

5. Om hunden är smutsig eller vid behov, tvätta två gånger (s.k. "dubbeltvätt”).

6. Vid behov av balsam, applicera Allergenius® Specialbalsam. Detta borstas med fördel ut i pälsen (läs erfarenheter under bloggar: Kim Anderson).

7. Torka hunden ordentligt efter tvätten. Sträva alltid att hålla hundens hud ren och normaltorr. Blöt hud/päls ökar risken för hudåkommor.

Försök att göra tvätten till en regelbunden trevlig upplevelse tillsammans.

Hur många tvättar ska man räkna med för effekt?

Allergenius® produkter minskar förekomsten av allergen på hunden eller katten, det vill säga källan till de allergen som sprids i miljön. Många känner skillnad med en gång och för andra kan det ta det lång tid. Effekten varierar och beror på faktorer, såsom:

1. Hur allergisk personen är.

2. Hur bra hud hunden har (är huden i mindre bra skick förbättras den normalt över tiden med hjälp god hygien och Allergenius® hudvård).

3. Hur mycket allergen som finns samlad i miljön (soffor, mattor, gardiner etc) och hur väl man lyckas städa bort dessa.

Vissa personer kan behöva hundfritt i sovrummet samt luftrenare för att känna sig bättre och även att man våttorkar hemmet regelbundet för att allergener i miljön ej skall röras upp i luften. Läs gärna mer om de olika knep Matilda och Stinsen har här

Hjälper schampot mot kvalster i pälsen?

Detta är inget som vi har testat men det är högst sannolikt att regelbunden tvätt bidrar till att även minska förekomsten av kvalster. Schampot är formulerat så att man skall kunna tvätta hunden ofta samt att hudbarriären vårdas och stärks.

Vilken aktiv substans har schampot?

Allergenius® Specialschampo är framtaget med en balans av noggrant utvalda ingredienser där varje substans bidrar till den helhet som ger dessa önskade egenskaper (se innehållsförteckningen på flaskan). Det är alltså inte endast en enskild aktiv substans som ger produkten dess egenskaper.

Kan jag använda Allergenius® Specialschampo till min valp?

Allergenius® specialschampo kan med fördel användas på valpar. En av de viktiga egenskaperna vi lagt vikt vid är just att det skall vara mycket milt för huden, vilket möjliggör mera frekvent tvätt än med starkare produkter. Det innehåller dessutom ingredienser som bidrar till en friskare hud och stark hudbarriär och vi har gjort det helt oparfymerat eftersom parfymer kan irritera huden. Läs gärna om Matilda som använt specialschampot på Stinsen sedan första veckan. Du hittar artikeln här.

Kan jag använda specialschampot även på katter?

Ja, det går utmärkt. Allergenius® Cat Specialschampo är minskar förekomsten av allergen och är skonsam mot kattens hud och päls. Om katten slickar sin päls mycket återför den dock allergen ifrån saliven. När kattens saliv torkar kan allergenerna i saliven bli luftburna vilket påverkar allergiska personer som andas in dem. Hur allergivänlig katten blir, beror därför på hur ofta du tvättar, hur mycket katten slickar och hur mycket allergen katten har i saliven.

Finns specialbalsamet även för katter?

Specialbalsamet har etikett endast för hund men det går alldeles utmärkt att använda det även till katter. Många kattägare har använt moussen med gott resultat. Ett bra sätt är att använda en fin duk för att stryka ut balsammet på katten. Sprayen har lite kraftig stråle så det kan finnas risk att katten blir rädd för den.

Försvinner effekten av specialschampot om min hund badar ofta utomhus, i havet exempelvis?

Bad i rent sötvatten tar inte bort specialschampots hudvårdande effekt så länge det inte finns ämnen och partiklar som verkar irriterande på huden. Vi rekommenderar dock regelbunden tvätt med specialschampot även under sommarsäsongen så att huden och pälsen hålls så frisk som möjligt. Vid behov använd specialbalsamet för ytterligare hudvårdande effekt. Det är viktigt att alltid torka hunden ordenterligt efter bad eftersom fuktig päls tillsammans med värme (och bakterier) är den största orsaken till så kallade "hot spots" och hudåkommor.

Finns det någon vetenskaplig studie av schampot?

Karolinska Institutet har testat specialschampots effekt på 21 st olika hundar, där 53 tvättningar och mätningar av allergen före och efter tvätt genomförts. I genomsnitt försvann 85 % av allergenen och i några fall mer än 97 %. Resultaten presenterades på EAACI (The European Academy of Allergy and Clinical Immunology) den 11–15 juni 2016 i Wien, Österike. 

Ladda ner en sammanfattning av studien här.

Vad skiljer Allergenius®Specialschampo från andra schampon?

Schampon och rengöringsmedel som används på hundar varierar mycket i sammansättning. Generellt är en del produkter (tex vissa dermatologiska sådana) sannolikt bra medan andra är sämre. Vissa produkter kan till och med skada huden med ökad produktionen av allergen som följd. Detta kan t.ex ske om det fettskydd huden behöver tvättas bort och därmed åsamkar uttorkning eller om produkten innehåller parfym-ämnen som irriterar huden. 

”Rengöring” sker i de flesta produkter genom att lösa upp fett så att partiklar (smuts) bundna i fettet frigörs och kan sköljas bort. Dessa partiklar kan i sig kan verka irriterande på huden.

Vi jobbar med en mycket mild form av rengöring för att inte torka ut huden, men har dessutom tillfört en allergenfångande funktion som effektivt tar bort allergen ifrån hudens ytskikt. Vi tillför samtidigt ett stort antal olika hudvårdande ingredienser som bidrar till att återfukta och konditionera huden, motverka hudirritation och svamp, samt stärka hudbarriären. Detta bidrar i sin tur till att det tar längre tid innan allergenerna kommer tillbaka. Allergenius® produkter är dessutom helt oparfymerade för att undvika att irritera hundens hud.

Finns det någon jämförande studie med ”vanliga hundschampon”?

Att göra en seriös jämförande studie av olika förekommande schampon skulle kräva väldigt många hundar för att få pålitliga resultat och bli ofantligt krävande. Detta har vi inte haft resurser till att genomföra. Vi känner heller inte till någon annan tillverkare av schampon eller hudvårdsprodukter för hundar eller pälsdjur som genomfört några sådana studier.

Vi har utifrån våra specialistkunskaper fokuserat på att utveckla unika rengörings- och hudvårdsprodukter specifikt för allergener, där varje ingrediens är noga utvald utifrån dess väl beprövade och specifika egenskaper. En viktig del är att möjliggöra frekvent tvättning. Därför har vi jobbat mycket med både milda tensider och unik, omfattande hudvård. Vi har även vinnlagt oss om att vetenskapligt testa att Specialschampot har den avsedda allergenreducerande effekten.

Här hittar du en rad kundutlåtanden om Specialschampot.

Hur påverkas hund och katt rent fysiskt av ert schampo? Har ni några studier på detta?

Ingredienserna i schampot är väl utvalda för att både milt rengöra huden från allergener och hudvårda samt stärka hudbarriären. Vi har dessutom valt att göra schampot helt oparfymerat eftersom vissa hundar är känsliga mot parfym och doftämnen.

De studier man främst gör av schampoprodukter är irritationsstudier och dessa har vi gjort på människor (både oss själva och andra personer). Människors hud är ofta känsligare än hundars och katters. Det är därför ett bra tillvägagångssätt. I koncentrerad form gav specialschampot inte upphov till någon som helst synlig irritation vilket är ett mycket bra resultat.

Därefter har vi under en längre tid använt schampot på våra egna hundar för att säkerställa att det fungerar som tänkt. I samtliga studier på hundar har schampot visat sig både effektivt för att minska förekomsten av allergener samt att hundens hud och päls har förbättrats. Schampot har i flera fall hjälpt hundar med känslig och irriterad hud, samt lindrat klåda vid allergi.

Är det säkert att allergiker aldrig reagerar på hunden om jag tvättar den med Allergenius Specialschampo?

Det är många allergiska personer som blivit hjälpta av specialschampot och en del har till och med kunnat sluta medicinera tack vare Allergenius. Men hur snabbt och hur väl specialschampot fungerar för allergiska personer beror på flera faktorer. Dels beror det på hundarnas hud och hur länge man vårdat dem med Allergenius och dels hänger det på hur kraftig allergi man har. Ibland behöver man använda specialschampot regelbundet under en längre tid för att huden skall avge mindre allergen. Är man högallergisk är det tyvärr inte alltid tvätt och hudvård hjälper tillräckligt mycket.

Om man har en icke kastrerad hanhund som har urinerat efter tvätten och man träffar en allergisk person som har kraftig allergi mot Can f 5 (som finns i just sådant urin), kan allergikern reagera på urin som har fastnat i pälsen och som blir luftburet när det torkar. 

Vad innebär varningstexten på schampoflaskan?

Produkter inom hudvård för djur ligger under kemikalieinspektionens regelverk. Vi följer de nya märkningsreglerna enigt CLP-förordningen som avser människan som använder produkten när den är i koncentrerad form (dvs outspädd). I varningstexten på schampoflaskan står det därför bland annat att man ska skölja noga om man får schampot i ögonen. 

Specialschampot är dock mycket milt och det går utmärkt att använda på huvudet och runt ögonen på hunden. Du skall naturligtvis undvika att hunden eller du själv får stora mängder av icke utspätt schampot direkt i ögonen.

Varför bör man inte tvätta hundar med såpa eller diskmedel?

Varken såpa eller diskmedel är lämpliga som hudvårdsprodukter. Såpa är en produkt som normalt används för städning och golvbehandling. Den är mycket basisk, ofta PH 10, vilket kan skada hudens mikroklimat och därmed minska dess motståndskraft. Både såpa och diskmedel är kraftigt fettlösande. Detta kan torka ut huden och därmed skada hudbarriären, med ökad förekomst av allergener som konsekvens. De är dessutom ofta starkt parfymerade, vilket i sin tur kan irritera hundens hud vid regelbunden användning. Eftersom såpa och diskmedel inte är avsedda för schamponering av varken djur eller människor, innehåller de ej heller några specifika hudvårdande ingredienser som hjälper huden..

Kan jag beställa era produkter trots att jag inte bor i Sverige?

För närvarande säljs testet via vår webbshop endast i Sverige. Vill du ha leverans till något annat land kan du maila oss på info@medi-tec.se så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig.

STÖTTA FORSKNINGEN

Hur kan jag stödja allergiforskningen?

Det finns många olika sätt att stödja allergiforskningen på. Genom att allergentesta din hund bidrar du med viktig information till forskningen. Du kan även donera pengar direkt till vaccinforskningen. Information om hur du gör det hittar du här.  

Vi uppskattar också all hjälp vi kan få med att nå ut till fler. Att sprida information om vår forskning till människor i din närhet är ett enkelt sätt att vara med och stötta allergiforskningen. Det kan räcka med att exempelvis dela vår information på Facebook eller berätta om allergiforskningen för kollegorna på kafferasten.

Hur håller jag mig uppdaterad om er forskning och aktiviteter?

Genom att följa oss på Facebook (Medi-Tec) får du löpande information om allt nytt som händer både på forskningsfronten och på vår hemsida. Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om aktuella händelser i din inkorg. Du anmäler dig till nyhetsbrevet på Allergenius.se