Du är här

Kan man ha hund trots allergi?

Många drömmer om att ha hund trots att de är allergiska. Egentligen ska man ju undvika kontakt med de djur som man är allergisk mot. Men kan man ändå skaffa hund? Och går det verkligen inte att hitta en allergivänlig hundras?

Drömmer du och din familj om en allergifri hund? Kanske är du en av dem som tror att det finns allergivänliga hundraser. Det är nämligen en myt. Att vissa hundraser skulle vara mer allergivänliga stämmer nämligen inte.

Finns det hundraser för allergiker?

Tyvärr finns det inga hundar eller hundraser som är helt allergifria. Hur allergivänlig en hund är, skiljer sig mer mellan individuella28 hundar, än mellan hundraser. Det sambandet har man sett i flera internationella vetenskapliga studier på allergenet Can f 1. Därför kan det hända att du tål en specifik hund men inte en annan hund av samma ras. 

Hur hittar man en allergivänlig hund?

För dig som är allergiker och letar efter en allergivänlig hund, är nyckeln att fokusera på individer och inte hundras. Som vi konstaterat skiljer sig allergennivåerna mer mellan olika hundindivider än mellan raser. Läs mer i artikeln: Allergivänliga hundraser – en myt?

Så kan du mäta vilka allergen en hund bär på

För att du ska kunna ta reda på hur allergivänlig en hund är, har vi utvecklat Allergenius® Dog Allergentest. Med hjälp av testet får du svar på vilka allergen hunden bär på och i vilken mängd de utsöndras.

Hittills har det inte gått att sortera ut djur med låga halter allergen eftersom det har varit svårt att mäta korrekta allergennivåer för de allergen som hunden utsöndrar. Med vår teknik förbättras möjligheterna att hitta hundar som utsöndrar mindre mängd allergen.

Nu finns testet som visar vilka allergen du själv inte tål

Är du allergisk mot hundar och vill veta vilket eller vilka av hundens sex vanligaste allergener du är sensibiliserad mot? Det kan du nu göra genom ett enkelt blodprov Allergenius®Human Allergiprofiltest.

När du fått veta din Allergiprofil, kan du med hjälp av Allergenius®Dog Allergentest söka efter en hund som har så låga nivåer som möjligt av de allergen du är sensibiliserad mot.

Allergivänlig hund, andra faktorer som kan påverka 

Vår forskning visar att vissa hundar bär på mer allergen än andra. Vi vet att det delvis är genetiskt betingat, men andra faktorer som också kan påverka mängden allergen är: skötsel, typ av päls, hud, ålder, kost och kosttillskott. Läs mer: Så blir hunden allergivänlig

Viktigt gällande hundar för allergiker

Tjatar ditt barn om en hund? Trots minskad mängd allergen hos ett djur måste du veta att det alltid finns en risk för att personer med allergi kan få reaktioner. Det finns inga helt allergifria hundar. Ännu viktigare är det att vara försiktig med allergiska barn. Nära umgänge med pälsdjur kan leda till att barnet utvecklar astma.